Dag 16 – Donderdag 19 januari

De witte toppen

We pakken de boel in, de buurman is al weg op zijn MTB. Eerst maar weer eens lozen en innemen. Buiten het park kun je je grey en toilet water dumpen. Daarna naar de supermarkt en diesel tanken. Vandaag en lange rit naar een camping waar we Fox Glacier moeten gaan zien.

De SH6 voert ons langs Lake Hawea, tussen de heuvels door (The Neck) en rijden dan weer verder langs Lake Wanaka. Deze weg deed ons denken aan de kusten van Sardinië en Corsica. Langs beide meren heb je verschillende uitzichtpunten met weer mooiere vergezichten op de bergen. Het ene vergezicht is nog mooier dan de andere.

Het wordt een vlakke weg die meandert langs de Makarora River, met aan de rechterkant Mount Brewster van 2516 meter hoog. De bergen zijn hier aaneen geregen en allemaal hoger dan 2000 meter. Overal zie je kleine watervallen langs de heuvels naar de rivier lopen, ze zijn klein omdat er weinig regen is gevallen de laatste tijd.

We komen aan bij het gehucht Haast (700 inwoners) en stoppen bij een klein cafe met een Harley Davidson voor de deur. Buiten zitten 2 lokale mannen, zichtbaar is degene waarvan de Harley is, kettingen en Obelix hangsnor.

De rivier Haast is breed, maar er liggen hoofdzakelijk kiezels in de bedding waar doorheen smalle geulen met water richting de oceaan stromen. Na de lunch rijden we over de lange brug over de rivier met maar 1 baan, er zijn 2 uitwijkplekken zodat tegemoetkomend verkeer kan uitwijken.

De SH6 gaat verder langs de kust met enorme bossen, soms kruisen we een rivier die uit de bergen stromen.

Eindpunt vandaag is Fox Glacier Holiday Park, een van de Top 10 parken, met veel vertier voor kinderen. Jolanda moet enige keren die kinderen manen tot kalmte omdat ze tot ’s avonds laat met heel veel herrie bezig zijn op een trampoline.