Dag 28 – Dinsdag 31 januari

Tauranga – dag 2

Nog steeds hevige regen, Aad legt uit dat dit de invloed is van La Niña waardoor er meer regen en hurricans via de NO winden naar Nieuw Zeeland komen. Normaal is de heersende windrichting in deze tijd van het jaar ZW. Er zijn de afgelopen maanden al 2 hurricans voorbij gekomen, een 3e ligt op de loer bij de Papoea-Nieuw-Guinea en kan mogelijk ook weer deze kant opkomen.

Het huis welke ze verhuurd hebben, mogen ze nog steeds niet betreden. Te gevaarlijk en mogelijk niet eerder dan de schade experts zijn geweest om de totale schade op te nemen. Het gevaar bestaat voornamelijk uit d landslides die nog steeds kunnen gebeuren, de grond is immers verzadigd door de vele regen. We krijgen steeds meer beelden van afgesloten wegen of helemaal weggespoeld, bruggen ingestort. De rivieren konden de hoeveelheden water die vanaf de bergen kwam niet aan en zijn flink buiten hun oevers getreden.

Het blijft vandaag droog en een heerlijke temperatuur. We gaan net als vorige keer Mount Maunganui beklimmen, Aad verteld dat hij in de tussentijd deze beklimming niet meer heeft gedaan. Je hebt boven een fantastisch uitzicht over de baai, de eilanden voor de kust en de stad. Er zijn verschillende routes naar de top, deze is gemiddeld zwaar, ik heb er best moeite mee.

Als we boven zijn, gaan we eerst maar eens in het gras zitten, het uitzicht bewonderen en met Aad kletsen over zijn leven na zijn pensioenering. Hij heeft het er redelijk moeilijk mee, heeft zijn draai nog niet gevonden met de vrije tijd die hij nu heeft. Als ervaringsdeskundige heb ik een paar adviezen gegeven, waaronder ‘gewoon genieten’ en verder aktief blijven.

Weer terug naar beneden gedeeltelijk via een ander pad. Opmerkelijk is het aantal mensen die hardlopend naar boven gaan, dat zullen ze wel vaker gedaan hebben. Beneden gekomen zoeken we een leuk cafe op, Astrolabe Brewbar, en kiezen ieder een andere crispy roti roll.

Die avond sluiten we natuurlijk af met een BBQ, dit keer met lam. We zijn allemaal flink moe en gaan dan ook vroeg te bedde. Morgen weer een dag waarbij we gaan proberen om een droog gedeelte te vinden, we hebben besloten om naar de westkust te rijden, Raglan zou een hele leuke plaats moeten zijn waar veel te beleven is.